Bezoek onze winkel of bel ons op: 010 234 54 68 of Afspraak inplannen

Laminaat

Veel mensen vragen zich af: kan ik qua prijs/kwaliteitverhouding beter goedkoop of duur laminaat kiezen? De prijs van laminaat hangt af van verschillende factoren, zoals het soort laminaat, de print en de fabrikant. Als je de vloer wilt laten leggen, ben je uiteraard ook duurder uit. Hieronder vertellen we je over de soorten laminaat, de kwaliteit, goedkoop en duur laminaat en laminaat (laten) leggen.

Laminaat vloer met print en/of voelbare structuur

Tegenwoordig wordt er gebruik gemaakt van moderne printtechieken om een print op laminaat te printen. Vrijwel alles lijkt nu wel mogelijk te zijn. Je kunt keizen voor een print die sterk op hout lijkt of ga voor een laminaat vloer met een natuursteen print. Er zijn nog vele andere prints die de laminaatvloer op natuurlijke materialen laten lijken. Door de nieuwe printtechnieken is het ook mogelijk dat er een voelbare structuur in de planken zit waardoor deze niet meer van echt hout te onderscheiden zijn!

Register Embossing

De laatste ontwikkeling is de Register Embossing wat zorgt voor de meest realistische uitstraling die er is. Register betekent dat de structuur in de toplaag precies het dessin van de filmlaag volgt en daarmee krijg je een perfecte tekening van de vloer. Zo lijkt de laminaat vloer nog echter! Door de tekening in het houtdessin tonen en voelen de planken precies zoals het echte hout product. Kortom, als je knoesten ziet dan kun je ze met de Register Embossing ook echt voelen! Op dit moment komen steeds meer laminaat merken met een Register Embossing, de verwachting is dan ook dat er over een jaar of vijf alleen maar laminaat vloeren te krijgen zijn met een levens echte 'Look and Feel' zoals je dat bij gewoon hout gewend bent.

Wel of geen V-groef

Laminaat is te verkrijgen met of zonder V-groef. Een laminaat vloer zonder V-groef ziet eruit als één geheel, terwijl je bij een laminaat vloer met V-groef echt ziet dat de vloer is samengesteld uit individuele planken. Dit geeft een geheel andere uitstraling die meer natuurlijk is. Met een V-groef krijgt een laminaat vloer met een houtprint ook meer de look van een echte houten vloer. Laminaat met V-groef is dan ook zeer populair, maar het is natuurlijk maar net wat je mooi vindt en wat het beste bij de rest van de kamer past.

Vloerverwarming

Als je vloerverwarming wilt aanleggen in de kamer waar je goedkoop of duur laminaat wilt gaan leggen, moet je erop letten of dit laminaat hier wel geschikt voor is. Normaal gesproken zet hout namelijk uit of het krimp juist bij een hogere of lagere temperatuur. Het merk en het soort laminaat bepalen vaak of de planken hier geschikt voor zijn. Ook moet je opletten bij het aanschaffen van isolatiemateriaal, aangezien de vloerverwarming hierdoor wellicht niet optimaal werkt. Het beste is om te kiezen voor isolatiemateriaal dat speciaal geschikt is voor vloerverwarming. Let op dat de waarde (laminaat incl. ondervloer):

Niet boven 0,18 m2 K/W uitkomt wanneer de vloerverwarming als bijverwarming gebruikt wordt en,

Niet boven 0,14 m2 K/W uitkomt wanneer de vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt word. 

Bij al onze vloeren en ondervloeren staan (indien bekend) de waardes per m2 K/W vermeld.

Ook is het belangrijk dat de vloerverwarming nooit boven de 28 graden mag uitkomen wanneer hier laminaat overheen geplaatst wordt.

Kwaliteitklasse

Er zijn verschillende factoren die de kwaliteit van goedkoop of duur laminaat bepalen en één van deze factoren is de kwaliteitsklasse of gebruiksklasse. Afhankelijk van de intensiviteit waarmee het laminaat gebruikt wordt kun je de meest geschikte kwaliteitsklasse bepalen. De intensiviteit van het gebruik wordt niet alleen bepaald door het aantal keren dat er op gelopen wordt, maar ook of je vaak op schoenen of juist op sokken of pantoffels over het laminaat loopt. Als de laminaat vloer licht tot intensief wordt gebruikt, kun je het best gaan voor AC3 Klasse 23/32. AC4 Klasse 32 is het beste voor zwaar gebruik en AC5 Klasse 33 voor zeer zwaar gebruik. Voor een woonkamervloer waarover regelmatig wordt gelopen, kan worden gekozen voor AC3 Klasse 23/32 of hoger.

Dikte van de planken

De dikte van de laminaat planken is uiteraard ook bepalend voor de levensduur, maar ook voor de isolatie van de vloer. De meeste laminaat vloeren zijn tussen de 7 en 12 millimeter dik. Als er zware meubelen staan in de kamer waar je laminaat wilt (laten) leggen, kun je het beste kiezen voor planken die een dikte hebben van minstens 8 millimeter. Is je ondervloer niet helemaal vlak en zijn er enkele hoogteverschillen? Ook dan is het beter om te gaan voor laminaat met een minimale dikte van 8 millimeter, aangezien planken die dunner zijn door de hoogteverschillen gemakkelijk kunnen breken.

Laten leggen van laminaat

Leggen van laminaat brengt uiteraard een meerprijs met zich mee. Ondanks dat laminaat zeer gemakkelijk door een doe-het-zelver gelegd kan worden kiezen toch steeds meer mensen voor onze legservice. De redenen hiervoor kunnen zijn gemak, tijdsgebrek en/of een stukje extra garantie wat dit met zich meebrengt. Wanneer een laminaatvloer door ons professionele team gelegd wordt krijg je daarbij uiteraard ook de leggarantie. Wanneer er zich binnen 1 jaar iets met de vloer voordoet wat veroorzaakt is door het leggen zal ons legteam dat uiteraard herstellen. 

Foto-tabel  Lijst 

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Foto-tabel  Lijst 

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5